четвер, 9 жовтня 2014 р.

обрізка малини для підвищення врожаїв


Перша обрізка проводиться в кінці травня - на початку червня. Коли молодий пагін витягнеться на висоту 70-100 см (залежно від сорту, високорослий чи ні), у нього прищипують верхівку (10-15 см).

Після цього ріст вгору практично припиняється, і всі життєві сили спрямовуються в бічні пагони. Вже за кілька днів в пазухах верхніх листків з'являються перші паростки, а до кінця літа замість одиночного утворюються п'ять, шість, а то й більше бічних пагонів довжиною майже в півметра. У такому вигляді кущі підуть на зимівлю.



Тільки врахуйте, що ні в якому разі не можна тягнути з термінами першої обрізки! Якщо її провести занадто пізно (у середній смузі треба провести "обрізання" до першої декади червня), то бічні пагони не встигнуть нормально розвинутися і померзнуть взимку.



Друга обрізка проводиться наступної весни, коли на рослині розпуститься листя. На цей раз на 5-15 сантиметрів обрізаються верхівки бічних пагонів. Після цього по всьому стовбуру прокидаються сплячі бруньки і утворюють нові гілочки. До початку плодоношення їх буде вже кілька десятків.

Плодоношення триває липень, серпень, вересень аж до настання холодів. Після такої агротехнічної маніпуляції навіть прості сорти можуть набувати властивостей ремонтантних.

Але майте на увазі, що метод буде успішним тільки за умови дотримання всіх інших агротехнічних заходів, необхідних цій культурі. Інакше кажучи, її необхідно з самого початку правильно посадити, годувати, поїти і правильно за нею доглядати протягом всього вашого подальшого спільного життя. оптимальним рішенням по посадці вважається висаджування кущів в 2 ряди з відстанню не менше метра між кожним і залишання не більше 8-10 паконів на кущі

Немає коментарів:

Дописати коментар