Паски великодні: кращі рецепти
Основні поради для приготування:
- Тісто для паски не повинно бути рідким (паски розпливуться і будуть пласкими) і не повинно бути занадто густим (паски будуть дуже важкими і швидко зачерствіють).
- Тісто має бути такої щільності, щоб його можна було розрізати ножем, і воно до ножа не прилипало, а при діленні пасок не треба було б підсипати борошна.
- Тісто місять якомога довше, щоб воно зовсім відставало від рук чи від столу.
- Тісто має підходити три рази: перший раз підходить опара, другий раз – коли додані всі продукти, втретє – коли тісто укладено у форми.
- Пасхальне тісто не любить протягів, а любить тепло, тому паски повинні підходити в теплому місці при температурі 30-45 градусів.
- Форму для випічки пасок заповнюють тістом лише наполовину, дають піднятися до 3/4 висоти форми, а потім ставлять у духовку.
- Готові до випічки паски змащують яйцем, збитим з 1 ст. ложкою води або маслом, посипають горішками, великозернистим цукром і сухарями.
- Щоб паска піднялася рівно, перед випіканням в неї встромляють дерев’яну паличку. Через певний час паличку виймають. Якщо палочка суха, значить паска готова.
- Випікають паску в зволоженій духовці (для цього в низ ставлять ємність з водою) при температурі 200-220 градусів.
- Маленькі паски масою менше 1 кг випікають 30 хвилин, середні масою 1 кг – 45 хвилин, великі масою 1,5 кг – 1 година, величезні масою 2 кг – 1,5 години.
- Якщо паска починає зверху пригорати, то її прикривають сухим папером.
- Готову паску виймають з духовки, кладуть на бік і залишають в такому положенні, поки дно не охолоне.
Паска звичайна
- 7 склянок борошна,
- 1/2 склянки молока,
- 100 г дріжджів,
- 20 жовтків,
- 1 склянка цукру,
- 2 склянки розпушеного масла і трохи солі.
Майже все борошно змішати з 1/2 склянки молока, залити дріжджами, розведеними в невеликій кількості молока, розмішати і поставити в тепле місце. Коли опара підніметься, додати в неї 20 яєчних жовтків, розтертих до білого зі склянкою цукру і двома склянками молока. Потім додати трохи солі і стільки борошна, щоб тіста набуло потрібної густоти, після чого замісити і дати вдруге піднятися.
Потім тісто ще раз гарно вимішують, кладуть у форму, заповнивши її до половини і дають час піднятися в формі, а потім випікають.
Потім тісто ще раз гарно вимішують, кладуть у форму, заповнивши її до половини і дають час піднятися в формі, а потім випікають.
Паска домашня
- 1 кг борошна,
- 50 г дріжджів,
- 1,5 склянки молока,
- 10 жовтків,
- 3 білка,
- 250 г цукру,
- 200 г вершкового масла,
- 100 г родзинок,
- 3 ч.ложки ванільного цукру,
- 1 г солі.
В 1/2 склянки киплячого молока заварити 100 г борошна, швидко розмішавши до отримання еластичної маси.
Одночасно дріжджі розвести в 1/2 склянки теплого молока і змішати зі 100 г борошна та залишити на 10 хв.
З’єднати перші дві суміші, накрити і поставити для підйому мінімум на 1 годину.
Потім жовтки, цукор та сіль преретерти в однорідну масу і збити до білого.
У дріжджову суміш додати цю жовткову масу і 750 г борошна. Влити невеликими порціями тепле рідке вершкове масло. Отримане тісто вимісити і поставити на 2 години для підйому.
Після вторинного підйому тіста осадити його до первісного стану, додати в нього 2/3 склянки родзинок, попередньо обвалявши їх в борошні, і дати тісту втретє підійти. Випікати у формах 45 хвилин.
Одночасно дріжджі розвести в 1/2 склянки теплого молока і змішати зі 100 г борошна та залишити на 10 хв.
З’єднати перші дві суміші, накрити і поставити для підйому мінімум на 1 годину.
Потім жовтки, цукор та сіль преретерти в однорідну масу і збити до білого.
У дріжджову суміш додати цю жовткову масу і 750 г борошна. Влити невеликими порціями тепле рідке вершкове масло. Отримане тісто вимісити і поставити на 2 години для підйому.
Після вторинного підйому тіста осадити його до первісного стану, додати в нього 2/3 склянки родзинок, попередньо обвалявши їх в борошні, і дати тісту втретє підійти. Випікати у формах 45 хвилин.
Паска заварна
- 9 склянок борошна,
- 1/2 пачки дріжджів,
- 10 яєць,
- 1/2 склянки цукру,
- 3/4 склянки топленого масла,
- 1,5 склянки молока і сіль за смаком.
Півтори склянки борошна заварити у 1,5 склянках гарячого молока, розмішати.
Коли охолоне, додати пів пачки дріжджів і дати піднятися.
Розтерти 10 жовтків до білого з 1/2 склянки цукру. Збити 10 білків в піну. Додати обидві суміші в тісто, розмішати і дати ще раз піднятися.
Влити 3/4 склянки розтопленого масла, всипати решту борошна. Замісити якомога краще тісто, покласти його у форму, промазану зсередини маслом, дати піднятися і випікати.
Коли охолоне, додати пів пачки дріжджів і дати піднятися.
Розтерти 10 жовтків до білого з 1/2 склянки цукру. Збити 10 білків в піну. Додати обидві суміші в тісто, розмішати і дати ще раз піднятися.
Влити 3/4 склянки розтопленого масла, всипати решту борошна. Замісити якомога краще тісто, покласти його у форму, промазану зсередини маслом, дати піднятися і випікати.
Паска на вершках
- 5 склянок пшеничного борошна
- 100 г свіжих дріжджів
- 1,5 склянки вершків
- 250 г вершкового масла
- 8 жовтків
- 1 склянка цукру
- 0,5 склянки очищеного від плівок мигдалю
- 0,5 склянки родзинок
- 0,5 порошку ванільного цукру
- 0,5 склянки цукатів
- 1 ч. л. солі
Приготувати опару: у злегка підігрітих вершках розвести дріжджі і половину борошна. Поставити опару в тепле місце.
Поки вона підходить, розтерти до білого жовтки з цукром і помякшеним маслом. Родзинки перебрати, вимити й обсушити.
У готову опару ввести розтерті жовтки з маслом, родзинки, нарізані цукати, подрібнений мигдаль. Масу добре розмішати, всипати сіль, борошно, що залишилося, ванільний цукор. Все добре вимісити на столі, скласти у велику миску і поставити в тепле місце на 60-80 хвилин – до збільшення в об’ємі в 2 рази.
Після цього тісто ще раз вимісити на столі і вдруге поставити в тепле місце. З готового тіста сформувати невеликі булочки і покласти кожну у форму з високими стінками. Форму попередньо змазати маслом, її дно і стінки вистелити промасленим папером. Тісто у формі має займати 1/3 по висоті. Поставити форми з тістом в тепле місце на 60-80 хвилин.
Випікати паску при температурі 200-220 градусів протягом 60-70 хвилин. Коли верх паски потемніє, потрібно накрити його зверху кружечком паперу. Під час випічки паску не можна струшувати, інакше вона може осісти.
Готову паску обережно викласти з форми на м’яку підстилку, застелену папером і серветкою. Коли паска охолоне, її можна змастити тонким шаром глазурі.
Поки вона підходить, розтерти до білого жовтки з цукром і помякшеним маслом. Родзинки перебрати, вимити й обсушити.
У готову опару ввести розтерті жовтки з маслом, родзинки, нарізані цукати, подрібнений мигдаль. Масу добре розмішати, всипати сіль, борошно, що залишилося, ванільний цукор. Все добре вимісити на столі, скласти у велику миску і поставити в тепле місце на 60-80 хвилин – до збільшення в об’ємі в 2 рази.
Після цього тісто ще раз вимісити на столі і вдруге поставити в тепле місце. З готового тіста сформувати невеликі булочки і покласти кожну у форму з високими стінками. Форму попередньо змазати маслом, її дно і стінки вистелити промасленим папером. Тісто у формі має займати 1/3 по висоті. Поставити форми з тістом в тепле місце на 60-80 хвилин.
Випікати паску при температурі 200-220 градусів протягом 60-70 хвилин. Коли верх паски потемніє, потрібно накрити його зверху кружечком паперу. Під час випічки паску не можна струшувати, інакше вона може осісти.
Готову паску обережно викласти з форми на м’яку підстилку, застелену папером і серветкою. Коли паска охолоне, її можна змастити тонким шаром глазурі.
Паска з цукатами
- 4 склянки пшеничного борошна
- 70 г свіжих дріжджів
- 1 стакан молока
- 200 г вершкового масла
- 6 яєць
- 0,5 склянки цукру
- 0,5 склянки апельсинових цукатів
- 0,5 склянки дрібного ізюму
- 0,5 порошку ванільного цукру
- 1 ч. Л. солі
Приготувати тісто опарним способом: розвести дріжджі в невеликій кількості молока, половину борошна з’єднати з теплим молоком, додати дріжджі.
Коли тісто підніметься, покласти в нього борошно, що залишилося, яйця, цукор, цукати і родзинки, ванільний цукор, сіль. Все ретельно вимісити.
Дати тісту піднятися 2-3 рази.
Готове тісто викласти (1/3 по висоті) у форму для паски або в каструлю з високими стінками, вистелену промасленим папером, і поставити на деякий час до збільшення обсягу приблизно до середини висоти форми.
Після цього поставити форму в нагріту піч (духовку), випікати при температурі 200-210 градусів. Готову паску покрити глазур’ю
Коли тісто підніметься, покласти в нього борошно, що залишилося, яйця, цукор, цукати і родзинки, ванільний цукор, сіль. Все ретельно вимісити.
Дати тісту піднятися 2-3 рази.
Готове тісто викласти (1/3 по висоті) у форму для паски або в каструлю з високими стінками, вистелену промасленим папером, і поставити на деякий час до збільшення обсягу приблизно до середини висоти форми.
Після цього поставити форму в нагріту піч (духовку), випікати при температурі 200-210 градусів. Готову паску покрити глазур’ю
Паска з цукровою глазур’ю
- яйця 2 шт.
- жовток 3 шт.
- цукор 350 г
- цукор 1/2 склянки
- масло вершкове 90 г
- олія 1/2 склянки
- сметана 50 г
- молоко 2 склянки
- дріжджі свіжі 100 г (сухі – 30 г)
- борошно 700 г
- родзинки 100 г
- цукати 50 г
- горіхи 50 г
- ванільний цукор 2 пакетики
- сіль за смаком
- Глазур: яйця (білок) – 2 шт., цукрова пудра – 140 г, трохи лимонного соку, харчові барвники.
Яйця і жовтки збити з цукром, додати сметану, розтоплене вершкове масло, олію, сіль, ванільний цукор.
Молоко тепле розтерти з дріжджами сирими (якщо дріжджі сухі, їх змішують з борошном) влити молоко в яйця, всипати борошно. Місити тісто до тих пір, поки воно не відставатиме від рук.
Поставити тісто в тепле місце.
Форму змастити маслом, викласти тісто, щоб воно заповнило 1/3 об’єму форми і поставити в тепле місце. Коли тісто підніметься, поставити в розігріту до температури 170-180° С духовку. Випікати 40 хвилин.
Молоко тепле розтерти з дріжджами сирими (якщо дріжджі сухі, їх змішують з борошном) влити молоко в яйця, всипати борошно. Місити тісто до тих пір, поки воно не відставатиме від рук.
Поставити тісто в тепле місце.
Форму змастити маслом, викласти тісто, щоб воно заповнило 1/3 об’єму форми і поставити в тепле місце. Коли тісто підніметься, поставити в розігріту до температури 170-180° С духовку. Випікати 40 хвилин.
Паска шоколадно-лимонна
- борошно 2,5 склянки
- дріжджі сухі 2 пакетики
- яйця 8 шт.
- цукор 1 склянка
- мигдаль подрібнений 1 склянка
- шоколад гіркий 1 плитка
- ром або коньяк 0,5 склянки
- вино червоне сухе 0,5 склянки
- масло вершкове 2 ст. л.
- цукати апельсинові 0,5 склянки
- лимон 1 шт.
- кориця мелена
- гвоздика мелена 0,5 ч. л.
- для глазурі: порошок какао 3 ст. л., яєчні білки 3 шт., цукор 0,5 склянки
Дріжджі розвести в теплій воді (приблизно 1 склянка), додати борошно, замісити тісто і поставити на 2 години в тепле місце. Коли тісто підніметься, ще раз ретельно вимісити. Білки відокремити від жовтків. Білки збити, а жовтки розтерти з цукром. Шоколад натерти на дрібній тертці. Віджати сік лимона.
У тісто додати жовтки з цукром, мигдаль, шоколадну крихту, вино, ром, лимонний сік, апельсинові цукати, корицю і гвоздику і ретельно перемішати. Ввести збиті білки.
Форму для випічки змастити вершковим маслом, викласти тісто (важливо, щоб тісто не доходило до країв посуду, оскільки паска підніметься), поставити в розігріту духовку (160 градусів) і випікати 60-90 хвилин.
Для глазурі: охолоджені білки збити міксером до міцної піни, додати цукор і какао, все ретельно перемішати. Готову паску змастити глазур’ю.
У тісто додати жовтки з цукром, мигдаль, шоколадну крихту, вино, ром, лимонний сік, апельсинові цукати, корицю і гвоздику і ретельно перемішати. Ввести збиті білки.
Форму для випічки змастити вершковим маслом, викласти тісто (важливо, щоб тісто не доходило до країв посуду, оскільки паска підніметься), поставити в розігріту духовку (160 градусів) і випікати 60-90 хвилин.
Для глазурі: охолоджені білки збити міксером до міцної піни, додати цукор і какао, все ретельно перемішати. Готову паску змастити глазур’ю.
Паска по-польськи
- 1,5 кг борошна,
- 1 склянка молока,
- 2 склянки вершків,
- 50 г свіжих дріжджів,
- 10 яєць,
- 800 г цукру.
Склянку гарячого молока, гарячі вершки і борошно ретельно розмішати, дати масі охолонути до кімнатної температури. Додати розведені в невеликій кількості молока вспінені дріжджі і два яйця, перемішати і, прикривши тісто серветкою, поставити в тепле місце для бродіння. Коли тісто підніметься, додати жовтки, розтерті до білого кольору з однією половиною цукру, і білки, збиті з іншою половиною цукру в густу піну.
Масу обережно перемішати (зверху вниз), додавши решту борошна і дати тісту піднятися вдруге. Потім тісто ретельно вибити, покласти у змащену маслом і пропилену борошном форму, заповнивши її до половини. Тісто для паски має бути дуже добре вимішаним. Для цього тісто вивалюють на стіл або дошку і б’ють до тих пір, поки на поверхні не з’являться бульбашки.
Дати тісту ще раз піднятися. Випікати до готовності при температурі 180 градусів.
Масу обережно перемішати (зверху вниз), додавши решту борошна і дати тісту піднятися вдруге. Потім тісто ретельно вибити, покласти у змащену маслом і пропилену борошном форму, заповнивши її до половини. Тісто для паски має бути дуже добре вимішаним. Для цього тісто вивалюють на стіл або дошку і б’ють до тих пір, поки на поверхні не з’являться бульбашки.
Дати тісту ще раз піднятися. Випікати до готовності при температурі 180 градусів.
Паска з апельсиновою цедрою
- 750 г борошна,
- 1 склянка молока,
- 60г дріжджів,
- 180 г цукру,
- 180 г вершкового масла,
- 5 жовтків,
- 2 яйця,
- 1 столова ложка родзинок,
- 1 столова ложка апельсинової цедри з варення
Розмішати дріжджі з невеликою кількістю теплого молока, 1 чайною ложкою цукру, 1 столовою ложкою борошна і поставити для бродіння. Яйця, жовтки і цукор збити на водяній бані, поки не загусне, а потім, збиваючи, остудити. Теплу масу влити в борошно, додати дріжджі і тепле молоко.
Старанно вимісити тісто. Воно повинно відставати від рук і стінок миски. Поступово додати розтоплене вершкове масло, родзинки і подрібнену апельсинову цедру.
Тісто добре вимісити і залишити для бродіння. Коли тісто збільшиться в об’ємі в два рази, його потрібно перекласти в змащені жиром і посипані борошном форми.
Коли тісто підійде ще один раз, паску можна змащувати і випікати. Випікають паски при температурі 180 градусів протягом 40 хвилин.
Готову паску покривають глазур’ю і посипають дрібними карамельними кульками.
Старанно вимісити тісто. Воно повинно відставати від рук і стінок миски. Поступово додати розтоплене вершкове масло, родзинки і подрібнену апельсинову цедру.
Тісто добре вимісити і залишити для бродіння. Коли тісто збільшиться в об’ємі в два рази, його потрібно перекласти в змащені жиром і посипані борошном форми.
Коли тісто підійде ще один раз, паску можна змащувати і випікати. Випікають паски при температурі 180 градусів протягом 40 хвилин.
Готову паску покривають глазур’ю і посипають дрібними карамельними кульками.
Паска з родзинками – рецепт
- борошно пшеничне 1 кг,
- дріжджі 50 г,
- цукровий пісок 100 г,
- 3 яйця,
- вершкове масло 125 г,
- родзинки 100 г,
- цукати 50 г,
- товчений кардамон,
- кориця,
- 3 ст. ложки молока.
Замісити з вечора досить круте тісто: борошно, 1,5 склянки теплої води, дріжджі, 2 яйця, вершкове масло, цукровий пісок, промиті родзинки, дрібно нарізані кубиками цукати, товчений кардамон, кориця. Все ретельно вимісити, покрити рушником і залишити до ранку підніматися.
Потім викласти тісто на стіл, довго місити.
Розділити тісто на дві частини, посадити в змащені маслом невисокі форми, дати піднятися.
Коли паски досить піднімуться (поверхня покриється суцільними бульбашками, і від дотику тісто «заходить ходором»), розтерти одне яйце, змішати з молоком і змастити паски
Випікати близько 40 хвилин.
Потім викласти тісто на стіл, довго місити.
Розділити тісто на дві частини, посадити в змащені маслом невисокі форми, дати піднятися.
Коли паски досить піднімуться (поверхня покриється суцільними бульбашками, і від дотику тісто «заходить ходором»), розтерти одне яйце, змішати з молоком і змастити паски
Випікати близько 40 хвилин.
Паска з лимонною цедрою
- 500 г борошна,
- 150 г цукрового піску,
- 250 г вершків або жирного молока,
- 6 жовтків,
- 40 г дріжджів,
- 100 г вершкового масла,
- ванільний цукор або ванілін,
- терта цедра одного лимона,
- 50 г родзинок,
- 50 г мигдальних горіхів,
- жир для змащування форми,
- цукрова пудра з ваніліном,
- щіпка солі.
Для глазурі: 2 білки збити з 200 г цукрової пудри до отримання густої, повітряної маси і додати за смаком сік лимона.
Борошно просіяти через сито. Родзинки промити теплою водою і обсушити. Мигдаль обшпарити, очистити і подрібнити.
Приготувати опару з 100 г борошна, вершків і дріжджів, розтертих з половиною цукру і залишити її для бродіння.
Жовтки розтерти з цукром, що залишився до отримання повітряної маси.
Додати решту борошна, опару, дрібку солі, ванільний цукор або ванілін.
Тісто місити до тих пір, поки воно не стане легко відставати від рук і стінок миски.
Поступово додати розтоплене вершкове масло, родзинки, лимонну цедру і підготовлений мигдаль. Тісто викласти у змащену жиром і обсипану борошном форму (до 1/3 об’єму) і залишити в теплі для бродіння.
Коли тісто підніметься, паску можна ставити в нагріту духовку і випікати до готовності.
Приготувати опару з 100 г борошна, вершків і дріжджів, розтертих з половиною цукру і залишити її для бродіння.
Жовтки розтерти з цукром, що залишився до отримання повітряної маси.
Додати решту борошна, опару, дрібку солі, ванільний цукор або ванілін.
Тісто місити до тих пір, поки воно не стане легко відставати від рук і стінок миски.
Поступово додати розтоплене вершкове масло, родзинки, лимонну цедру і підготовлений мигдаль. Тісто викласти у змащену жиром і обсипану борошном форму (до 1/3 об’єму) і залишити в теплі для бродіння.
Коли тісто підніметься, паску можна ставити в нагріту духовку і випікати до готовності.
Паска царська
- дріжджі 50 г,
- вершки 3 склянки,
- пшеничне борошно 1200 г,
- вершкове масло 200 г,
- цукровий пісок 200 г,
- 15 жовтків,
- товчений кардамон (10 зерен),
- 1 товчений мускатний горіх,
- шинкований мигдаль (50 г),
- 100 г цукатів,
- 100 г родзинок,
- товчені сухарі 1 ст. ложка.
Розвести дріжджі у склянці вершків і поставити з них густу опару, додавши половину пшеничного борошна.
Коли опара підніметься, ввести в неї розтерті з вершковим маслом і цукровим піском яєчні жовтки, додати решту борошна, 2 склянки вершків, товчений кардамон, товчений мускатний горіх, шинкований мигдаль, дрібно нарізані цукати і промиті та висушені родзинки.
Добре вимісити тісто і залишити підніматися на півтори-дві години.
Потім знову вимісити тісто, покласти у змащену маслом і обсипану товченими сухарями високу форму.
Наповнити форму до половини, дати тісту знову піднятися до 3/4 висоти форми і поставити в духовку з несильним жаром.
Паски з такого здобного тіста краще випікати в невеликих формах.
Коли опара підніметься, ввести в неї розтерті з вершковим маслом і цукровим піском яєчні жовтки, додати решту борошна, 2 склянки вершків, товчений кардамон, товчений мускатний горіх, шинкований мигдаль, дрібно нарізані цукати і промиті та висушені родзинки.
Добре вимісити тісто і залишити підніматися на півтори-дві години.
Потім знову вимісити тісто, покласти у змащену маслом і обсипану товченими сухарями високу форму.
Наповнити форму до половини, дати тісту знову піднятися до 3/4 висоти форми і поставити в духовку з несильним жаром.
Паски з такого здобного тіста краще випікати в невеликих формах.
Паска шоколадна
- 400 г борошна,
- 50 г свіжих дріжджів,
- 1,5 склянки молока,
- 15 яєць,
- 500 г цукру,
- 100 г порошку какао,
- 1-2 чарки рому,
- 1/2 склянки червоного вина,
- 100 г житніх сухарів,
- 100 г апельсинових цукатів,
- 1/4 чайної ложки меленої кориці,
- 1/4 чайної ложки меленої гвоздики,
- 1/4 чайної ложки кардамону,
- сіль за смаком.
Розчинити дріжджі в невеликій кількості молока, змішати з борошном і поставити для бродіння в тепле місце.
Потім додати в тісто жовтки яєць, розтерті з цукром, какао, ром, червоне вино, мелені, просіяні житні сухарі, дрібно нарубані апельсинові цукати і всі прянощі.
Масу перемішати і поставити в тепле місце для бродіння.
Коли тісто підніметься, додати збиті в густу піну білки, сіль за смаком.
Покласти тісто в рясно змащену м’яким маслом, підпилену борошном форму.
Коли воно підніметься у формі, випікати паску при температурі 180 градусів до готовності.
Пряні добавки для паски потрібно дрібно змолоти в кавомолці і просіяти через дрібне ситечко.
Потім додати в тісто жовтки яєць, розтерті з цукром, какао, ром, червоне вино, мелені, просіяні житні сухарі, дрібно нарубані апельсинові цукати і всі прянощі.
Масу перемішати і поставити в тепле місце для бродіння.
Коли тісто підніметься, додати збиті в густу піну білки, сіль за смаком.
Покласти тісто в рясно змащену м’яким маслом, підпилену борошном форму.
Коли воно підніметься у формі, випікати паску при температурі 180 градусів до готовності.
Пряні добавки для паски потрібно дрібно змолоти в кавомолці і просіяти через дрібне ситечко.














Немає коментарів:
Дописати коментар