Обов'язково зробіть це у вересні !
В саду :
• З плодових дерев продовжують збирати плоди осінніх і зимових сортів.
• Вивільнені підпори треба прибрати. Якщо дерево було сильно пошкоджено плодожеркою, то на підпорах із залишками кори і в тріщинах можуть виявитися лялечки цього шкідника. Такі підпори краще спалити.
• Після збору врожаю потрібно прорідити крону старих плодових дерев - вирізати гілки, які були занадто затінені і не приносили плодів.
• У вологі дні, коли кора у старих дерев намокає, її легко зчистити шкребками або густими залізними щітками.
• Зашпаровують всі дупла і рани.
• Знімають ловчі пояси і спалюють їх. Переглядають кору дерев під цими поясами і знищують личинок шкідників.
• Через один-два тижні після посадки суниці перевіряють, чи не заглиблена вона. На плодоносній плантації проводять посадку кущів на місця випадів. Грунт під суницею очищують від бур'янів.
• Готують посадкові ями для посадки плодових і ягідних культур; в кінці місяця їх пора висаджувати.
• У малини вирізують біля самої землі гілки, які в поточному році дали урожай.
• У дорослих кущів смородини, агрусу і чорноплідної горобини в першу чергу вирізають всі поламані і засохлі гілки. Загущені кущі проріджують, видаляючи слабкі і розташовані всередині куща гілки.
• Для розмноження чорної, білої та червоної смородини нарізають сильні однорічні прирости. Пагони треба зрізати тільки у самих врожайних і не уражених махровістю і почковим кліщем кущів.
В городі:
• Поспішайте вчасно зібрати урожай і по-хазяйськи використовуйте кожен кілограм вирощеної продукції. Нестандартні овочі найкраще посушити, а хороші - законсервувати.
• Слідкуйте за температурою повітря, адже навіть при невеликих заморозках плоди огірків, кабачків та патисонів можуть постраждати. Особливу увагу зверніть на остаточне прибирання помідорів.
• В кінці вересня прибирають буряк, моркву, петрушку.
• Минулорічний компост просівають через не густу залізну сітку. Всю дрібну фракцію використовують на підсипання та мульчування, а залишки, що не розклались, переносять в новий компост. В нього ж додають все, що залишилося від здорових рослин після збирання врожаю, і опале листя з дерев. Частину листя зберігають для укриття компосту на зиму
• Всі рослинні залишки від хворих рослин вивзіть з ділянки, спаліть або залийте хлорним вапном і закопайте в яму.
У квітнику:
• Продовжують ділити й пересаджувати півонії, дельфініуми, флокси і ін.
• Обов'язково підгортають жоржини, якщо не зробили цього в серпні.
• На початку місяця закінчують посадку нарцисів, лілій, а після 15-го починають висаджувати тюльпани.
• Збирають насіння чорнобривців, календули, настурції та інших літників.
• Після перших заморозків починають викопувати жоржини.
Детальніше
сад
У вересні починається масовий збір урожаю плодів осінніх і зимових сортів яблунь і груш. В першу чергу знімають остаточно дозрілі плоди, не допускаючи їх опадання на землю. Визначають знімну зрілість плодів за придбанням характерного сортового забарвлення, наявності зрілого насіння всередині і легкому відділенню з плодової гілочки. Такі плоди буквально самі падають в руку під час доторкання.
Відривати плоди із зусиллям або буквально відкручувати з гілки небажано, нехай вони повисять ще кілька днів, дозріють. Збирати врожай потрібно в теплу суху погоду до настання затяжних дощів та заморозків.
На молодих саджанцях, що ще не плодоносили, необхідно прищипнути верхівки в усіх однорічних пагонів. Цей прийом прискорює визрівання молодиої деревини і сприяє підвищенню її морозостійкості.
В пристовбурні грунти вносять калійно-фосфорні добрива, перегній, який одночасно послужить і утеплювачем для кореневої системи в зимові холоди.
Якщо планується посадка додаткових молодих саджанців плодових дерев, то для них заздалегідь готують посадкові ями. Уже з кінця вересня можна починати пересаджувати плодові дерева.
Особливу увагу слід звернути на наявність достатньої кількості вологи в грунті. У посушливу погоду сад потребує поливу, щоправда, помірного. Інакше дерева зустрінуть зиму ослабленими і будуть більше схильні до вимерзання. Якщо ж періодично йдуть дощі, то поливати сад необов'язково.
У вересні знімають урожай і з винограду.. Грона акуратно зрізують в теплу суху погоду. Після перших же заморозків лозу слід зняти з підпорок і укласти на землю, попередньо обрізавши пагони, що не дозріли, і видаливши всі залишки листя. У цей період лоза гнучка і легко піддається скручуванню і укладанню. Після заморозків, вона стане ламкою і укласти її буде набагато важче.
У першій половині місяця висаджують живці червоної смородини, у другій половині - чорної смородини. Вирізають черешки з 5-7 бруньками із середньої частини щогорічних пагонів і заглиблюють в грунт на 1-2 бруньки під кутом в 45 градусів. Місце посадки гарненько поливають і протягом усього теплого періоду стежать, щоб грунт був досить зволоженим. З настанням стійких холодів черешки ретельно мульчують торфом або перегноєм і вкривають ялиновим лапником або іншим відповідним матеріалом.
Дорослі кущі смородини і агрусу підгодовують перегноєм або фосфорно-калійними добривами. згідно з прийнятими нормами. Грунт навколо кущів перекопують, але неглибоко, пам'ятаючи, що коренева система лежить близько до поверхні. Кущі корисно злегка підгорнути родючою землею. Ще не пізно вирізати зайві та старі пагони, що загущують крнону, якщо це не зробили влітку.
Перша декада вересня - останній термін для посадки розсади суниці садової. На плодоносній грядці також актуальні прополка, видалення відростаючих вусів і полив в разі необхідності.
город
В городі у вересні, мабуть, найгарячіший час. Потрібно зібрати до заморозків вирощений урожай всіх овочевих культур, окрім пізньої капусти. В суху теплу погоду викопують картоплю. Для первісного просушування ііможна відразу ж після викопування залишати прямо на землі, розсипаючи в один шар. А до вечора обсохлі бульби слід зібрати в сітки або мішки і перенести в сховище. Таким же чином надходять з буряком і морквою.
Якщо стоїть тепла погода, то можна не поспішати зі збором томатів з теплиць. Здорові, не уражені хворобами кущі ще дають цілком непоганий урожай. Але з приходом дощової сирої погоди з прибиранням цієї культури краще поквапитися. Тоді збирають всі плоди: стигля використовують в консервуванні, а зелені розкладають в теплому сухому місці для дозрівання.
Орієнтиром для прибирання солодкого перцю з парничків може послужити зниження температури повітря до 15 градусів і нижче. Справа в тому, що перець дуже теплолюбний, і така температура є граничною для його вегетації. Як тільки вдень повітря прогрівається не вище цієї позначки, перець припиняє своє зростання, і його потрібно відразу ж зібрати.
До настання перших заморозків дуже важливо прибрати огірки, кабачки, гарбузи і т.п. Ці рослини дуже чутливі до холодів, а гарбуз, що переніс навіть зовсім короткочасне зниження температури до нуля градусів або нижче, зберігатися всю зиму вже не буде, обов'язково почне гнисти.
Сигналом для прибирання ярового часнику служить пожовтіння його листя на одну третину. Головки акуратно підкопуються лопатою, витягають з грунту і розкладають для просушки і дозрівання в сухому провітрюваному місці. Залежно від погоди це може бути сама грядка або горищне приміщення, навіс.
Вивільнені від овочів ділянки перекопують, вносячи перегній або добрива. Перекопувати слід глибоко, не розбиваючи грудки землі. Так вони краще промерзають взимку, що призводить до загибелі насіння бур'янів і шкідників, котрі влаштувалися в грунті на зимівлю.
Поряд з прибиранням займаються і посадкою. На звільнені ділянки можна на початку місяця висадити потрохи кропу, петрушки, та цибулі на перо. До настання стійких холодів ці культури ще цілком встигнуть порадувати вас молодою вітамінною зеленню до столу. А якщо прикрити їх плівкою, то процес прискориться.
У другій половині місяця настає вдалий час для посадки озимого часнику. Великі зубки висаджують на глибину 4-6 см, дрібні - вище. Малесенькі зубчики-бульбочки акуратно розсипають в борозенки, присипаючи їх грунтом всього на кілька сантиметрів. Всі посадки в посушливу погоду обов'язково поливають.
квітник
У квітнику продовжують поділ кущів багаторічників, що розрослися, і збір достиглого насіння однорічних рослин. Прополка теж актуальна: бур `яни є притулком для комах-шкідників і збудників захворювань. А ні ті, ні інші нам зовсім не потрібні!
Наприкінці вересня можна викопувати ранні сорти гладіолусів. При цьому листя зрізають секатором, залишаючи пеньок в 1-2 см, старі цибулини обережно видаляють. Цибулини промивають у розчині марганцівки і розкладають для просушки в сухому місці з температурою бажано не вище 25, але і не нижче 20-22 градусів.
Щоб не помилитися з термінами визрівання цибулин, потрібно запам'ятати одне правило. Цибулині гладіолуса для повного визрівання потрібно приблизно 40 днів після зрізання квітки. Тому потрібно в якийсь один день просто зрізати всі квіти і нерозпущені стрілки, а рівно через 40 днів викопати цибулини.
Звичайно, під час тикого розрахунку обов'язково потрібно враховувати кліматичні умови своєї місцевості. Невеликі заморозки зовсім не страшні цибулинам, що знаходяться в грунті. А на випадок більш низьких температур можна замульчувати посадки торфом або тирсою шаром в 8-10 см.
На трояндах необхідно зрізати бутони, якщо вони ще з'являються, тому що розквітнути вони все одно можуть не встигнути, але ось виснажити кущ напередодні зимівлі їм під силу.
Кімнатні квіти, що проводили літо на свіжому повітрі, вносять в будинок, щоб вони не страждали від істотних перепадів денних і нічних температур.
В кінці місяця починають посадку цибулинних: тюльпанів, гіацинтів, нарцисів та інших.
Немає коментарів:
Дописати коментар