На Русі напої з трав і коріння пили задовго до появи заморського чаю (його завезли до нас менше 300 років тому). Наші предки пили «узвари» з пагонів чорної смородини та малини, іван-чай коли хотіли відновити сили. Наші пра-прадіди були міцні тілом і духом, знали про цілющі властивості трав.
Цілющі рослини, з яких можна приготувати трав'яні напої. Згадайте звабливий аромат лугових трав, його хочеться вдихати знову і знову.
Підвищують імунітет: іван-чай, женьшень, аралія, левзея, цикорій, шипшина, калина, ліщина, обліпиха, кульбаба, суниця, смородина.
Зміцнюють серцево-судинну систему: глід, звіробій, кропива, любисток, мати-й-мачуха, календула, меліса, огіркова трава, собача кропива, таволга, деревій, цикорій.
Знижують тиск: іван-чай, барбарис, буквица, суниця, буркун, чорноплідна горобина, спориш, череда.
Підвищують тиск: лимонник, золотий корінь, розмарин.
Заспокоюють і усувають безсоння: іван-чай, валеріана, синюха, верес, материнка, звіробій, котівник, меліса, синьоголовник, хміль, шлемник байкальский.
Нормалізують функцію шлунково-кишкового тракту: іван-чай, аніс, бадан, молоде листя берези, смородини, яблуні, ромашка аптечна, снить, брусниця (листя), материнка, манжетка, м'ята, спориш, чебрець, кмин, деревій, чага.
Високовітамінні, загальнозміцнюючі дії: молоде листя берези, обліпихи, чорної смородини, малини, брусниці, ожини, кропива, кислица, первоцвіт, снить, ягоди обліпихи, калини, червоної горобини, шипшина.
Тонізують: аралія, левзея
Зменшують біль: іван-чай, конюшина, первоцвіт, лаванда, вербена.
РЕЦЕПТИ трав'яних чаїв
Загальнозміцнюючий вітамінний чай.
- Листя малини, чорної смородини і трава материнки - в рівних кількостях.
- Мелісса, квітки ромашки, деревій, чебрець - в рівних кількостях.
- Кропива, плоди шипшини і чорної смородини - в рівних кількостях.
- 20 г плодів шипшини, 10 г плодів горобини, 5 г листя материнки.
Заспокійливий чай
- Мелісса, звіробій, глід, квітки липи - в рівних частинах.
Допомагає при болях в спині і невралгії.
- Плоди чорної бузини - 2 частини, квітки липи і трава чебрецю - по 1 частини.
Покращує травлення, знімає здуття живота, заспокійливий.
- Ромашка аптечна, чебрець, лист м'яти перцевої - в рівних частинах.
- Листя малини, кропиви, суниці і яблучна шкірка - в рівних частинах.
- Кмин
Вітамінний чай, використовується при подагрі, ревматизмі та артриті.
- Плоди шипшини, чорної смородини, горобини і лист кропиви - в рівних частинах.
Регулює обмін речовин, «очищає кров».
- Листя малини, чорної смородини, квітки білої акації - в рівних частинах.
Листя малини, смородини, іван-чаю і суниці краще попередньо ферментувати.
Звіробій використовують для чаю висушений, свіжий він не має смаку і запаху.
Немає коментарів:
Дописати коментар