понеділок, 22 грудня 2014 р.

повторні посадки на грядку (зі списком рослин)

Підготовка грунту перед повторними посівами і посадками полягає в неглибокій перекопці, розпушуванні і видаленні бур'янів. Одночасно закладають під однорічні рослини мінеральні добрива, під багаторічні - органічні і мінеральні.

Вирощену в закритому грунті розсаду загартовують на відкритому повітрі. Непідготовлену розсаду краще висаджувати в похмурі дні. Після висадки її захищають від сонячних опіків, притіняючи (протягом 10-12 днів).  Окремі рослини вдень можна вкрити перевернутими глиняними горщиками, проте краще прикрити покривним матеріалом, який не тільки їх притінить, але і захистить від вітру.

Перед висадкою розсаду ретельно оглядають. Пошкоджені та хворі рослини вибраковують. Довгі корінці у відібраних рослин вкорочують на 1/3. Розсаду акуратно виймають з грудкою землі і пересаджують в добре политу лунку. Грунт навколо обжимают і засипають зверху на 2-3 см. Більш глибока посадка затримує розвиток рослин. При посадці землю щільно притискають до коріння, щоб не залишилося порожнеч. Для кращої приживлюваності коріння попередньо змочують в глиняній бовтанці. Рослини необхідно поливати щовечора наступні 4-5 днів.


Для підтримання постійної вологості грунту, особливо важливої в період активного росту, рослини необхідно замульчувати 2-см шаром торфу або перегною.

Подальший догляд за повторними посівами і посадками полягає в підгодівлі, поливах, окучуванні, розпушуванні грунту, комплексного захисту від шкідників і хвороб. Тобто, фактично не відрізняється від догляду за первинними.

Деякі декоративні овочеві культури можна висаджувати прямо з горщиків вже сформованими рослинами. Добре ростуть в горщиках листові овочі з коротким періодом вегетації, наприклад, салат, невеликі пряні трави, шніт-цибуля і навіть петрушка. Якщо овочі ростуть в горщиках протягом тривалого періоду, то через 6 тижнів з дня посадки їх потрібно раз на 1-2 тижні підгодовувати рідкими мінеральними добривами.



Овочеві рослини придатні для повторних посівів і посадок:

капуста білокачанна і червонокачанна

Посадка розсадою з початку травня до початку червня: середні сорти - з 25 травня по 5 червня; пізні - 15-25 травня. Розсаду готують 55-60 днів. Урожай збирають пізньої осені; продукція хороша для квашення.

капуста брокколі
Літня посадка з середини липня. Попередньо підрощують розсаду в горщиках протягом місяця. Рослини висаджують не дуже щільно (30 х 30) для кращого розвитку центральної головки.

капуста брюссельська
Високорослі пізні сорти з середини до кінця травня. Низькорослі середньопізні - у червні.

капуста китайська
Посадка розсадою з другої половини літа. Через 20-30 днів після посадки продукція готова до вживання.

капуста кольрабі
Посадка розсадою - все літо; Востаннє - наприкінці липня. Розсаду готують 3-4 тижні. Визрівання очікуйте наприкінці вересня.

капуста пекінська

Посадка насінням в кінці липня - на початку серпня і під зиму. Підготовка розсади 30 днів.

капуста савойська (пізні сорти)
Посадка розсадою з середини червня до середини липня.

капуста цвітна

Посів насіння через кожні 10-15 днів 2-3 рази за сезон. Останній посів - кінець травня - початок червня. Урожай при останньому посіві готовий у вересні-жовтні.

козелець іспанський
Посів насіння в кінці липня - на початку серпня, підзимний - в жовтні. При підзимовому посіві висівають другою культурою після зелені або ранньої капусти.

кресс-салат
Посів насіння через кожні 10-15 днів до настання спекотної погоди. Можна використовувати як культуру-ущільнювач для пізньої капусти.

цибуля багатоярусна
Посадка повітряними і прикореневими цибулинами влітку (серпень) і восени.

цибуля ріпчаста (на зелене перо)
Посів насіння в третій декаді червня - перших числах липня. Цибулинки висаджують через 10-15 днів після ранньої капусти, ранніх огірків.

пастернак
Посів насіння в кінці травня - на початку червня.

петрушка
Посів насіння в середині літа (наприкінці червня) і під зиму (жовтень-листопад). Можна розсадою з посадкою через 50-60 днів.

портулак городній
Посів насіння 2-3 рази з інтервалом 10-14 днів.

редька, редиска, дайкон
Посів насіння в липні-серпні на місце прибраних цибулі та часнику, ранніх огірків і картоплі.

салат листовий
Посів насіння кілька разів з інтервалами в 10-15 днів до кінця серпня, востаннє - під зиму. Можна сіяти перед літніми посівами ріпи і редьки, а восени - після ранньої качанної і цвітної капусти.

салат качанний
Посів насіння середньостиглих і пізніх сортів з 15 квітня до 15 червня, після редису.

салат ромен
Посів насіння в кінці квітня - на початку травня  і до середини червня, після редису.

буряк
Останній термін посіву - в кінці червня, для осіннього споживання та зимового зберігання.

томат
Посадка розсадою, після ранніх зеленних.

кріп
Посів насіння багаторазово з проміжками в 10-15 днів, після ранньої капусти, раннього огірка і редиски.

фенхель
Посів насіння з кінця червня до середини липня і під зиму. Посадка 50-60-добовою розсадою. Зростатиме до осені, не утворюючи квіткової стрілки.

цикорій звичайний листовий
Посів насіння з червня до початку серпня. Розсадою в більш пізні терміни. Розсаду готують протягом 3,5 тижнів. Урожай в кінці літа - на початку осені.

цикорій салатний кучерявий, ендивій і ескаріол
Посів насіння кілька разів (з квітня по липень) з проміжками в 3-4 тижні. Для отримання осінньої продукції висівають з червня до середини липня. Посадка розсадою можлива і в перший тиждень серпня. Розсаду вирощують протягом 4-5 тижнів. Добре розміщувати після ранньої білокачанної та цвітної капусти, огірка.

шпинат
Посів насіння в кінці липня - в серпні, за теплої осені - з середини до кінця вересня і залишають зимувати в грунті, а урожай збирають навесні. Протягом літа можна отримати 3-4 врожаї.

пряні культури
Посадка: весь літній сезон рослинами з горщиків.



Немає коментарів:

Дописати коментар