15 цікавих фактів про спеції та прянощі
Ми звикли додавати спеції в найрізноманітніші страви. Але рідко хто замислюється, що найзвичніші спеції не тільки роблять смак приготованої їжі багатшими, а й приносять користь здоров'ю.
1. Гвоздика - це засушені бутони гвоздикового дерева, багаті маслом. Гвоздикова олія містить жирні кислоти Омега-3, має антисептичні властивості і покращує травлення.
2. Сушений і свіжий імбир сильно відрізняються один від одного за смаком і ароматом. По суті, це зовсім різні прянощі. Сушений вживається в основному в кондитерській промисловості для додавання аромату, а свіжий - в салатах, гарячих стравах і навіть для приготування чаю. Настій імбиру допомагає при нудоті (навіть при токсикозі вагітних). Активні речовини імбиру мають протизапальну і протимікробну дію. Вони допомагають зупинити наступаючу застуду.
3. Імбир, часник і інша пряна їжа сприяють схудненню. Активні речовини, що містяться в цих продуктах, відразу після їжі короткочасно підсилюють метаболізм. Вони провокують організм на виділення тепла і трату додаткових калорій. Щоправда, дійсно багато таким чином не скинеш, і до того ж прянощі з яскраво вираженим смаком додатково збуджують апетит. А ще, підходить такий метод тільки людям з абсолютно здоровими органами шлунково-кишкового тракту.
4. Гостра і пряна їжа викликає виділення ендорфінів - за рахунок подразнення нервових закінчень. Гормони виділяються як болезаспокійливі для обпаленого язика, але діють на весь організм.
5. Капсоіцін - пекуча речовина з червоного перцю. Його родичі - пиперин з чорного перцю, алліцин з цибулі і часнику та ізоцианати. Ці речовини з'явилися в рослинах для того, щоб відлякувати травоїдних. Однак вони здатні позбавити апетиту не тільки корову, а й шкідливі мікроорганізми, що мешкають в порожнині рота і носоглотці.
6. Кмин і кріп не тільки володіють впізнаваним яскраво вираженим ароматом, але й містять речовини, які допомагають боротися з кашлем і стимулюють вироблення грудного молока.
7. Розмарин, чебрець, шавлія, орегано (материнка) та інші ароматичні трави традиційної середземноморської кухні містять сильні антиоксиданти. Вони борються з гетероциклічними амінами - канцерогенами, які з'являються в продуктах в процесі смаження.
8. Лаврове листя - не тільки звична приправа, але й сировина для виробництва відомого всім камфорного масла. Ефірних олій у свіжому лавровому листі - до 3,5 відсотків. Ці масла діють дуже ніжно на травний тракт, тому лаврове листя дозволяють додавати в страви, навіть якщо прописана дієта для лікування гастриту або захворювань кишечника.
9. Базилік буває двох кольорів. І темно-фіолетове гостре листя, і трохи округлі зелені листочки - це все він. У свіжому базиліці багато вітаміну А, є залізо, магній, калій, кальцій і вітамін С. А ще він, як і часник, здатний замінити у страві надлишки солі.
10. Свіжа і сушена м'ята - не тільки ароматна добавка до чаю або домашньому лимонаду, засіб від нудоти і головного болю, але і відмінна приправа до м'яса, риби і навіть овочевих салатів.
11. Листя звичайної петрушки допомагає виводити зайву рідину з організму і покращує травлення. Петрушка цілком може бути не тільки приправою до салату, але і служити одним з основних інгредієнтів. А росте вона практично скрізь.
12. Аніс і бадьян містять ефірні масла, які підсилюють рух кишечника і допомагають боротися з хронічним запором. Смак у них завдяки оліям специфічний, легко впізнаваний і багатьма вподобаний.
13. При гіпертонії і серцевій недостатності заборонені всі види перцю і його гострі родичі, але їх можна замінити безпечними для серця часником, хроном і цибулею.
14. Навіть при виразковій хворобі, яка позбавляє можливості їсти гостре й солоне, надати стравам пряний відтінок без шкоди для здоров'я допоможуть м'ята перцева, кмин, фенхель, чебрець і шавлія.
15. Гвоздика і кориця містять різноманітні феноли - природні антиоксиданти, що захищають організм від запалення і навіть здатні боротися з розвитком діабету.
Немає коментарів:
Дописати коментар